måndag 30 mars 2015

Naseeha

Salam aleikum

Jag har läst runt lite på bloggar nu under kvällen och började fundera på det där med att ta emot och ge råd. I Islam finns det väldigt tydliga regler på hur man ska ge råd till andra och jag tänker att det är något som alla kan lära sig något av, även om man inte är muslim. Naseeha (نصيحة )betyder just råd på arabiska.
  Det som ofta blir felet när någon ska ge råd är att man dömer personen istället för att faktiskt råda den. Detta är något som skadar relationer och/eller leder till onödiga konflikter. När det handlar om bloggvärlden så handlar det kanske oftast om personer som man inte känner och då finns det väl knappast några relationer att ta hänsyn till, MEN jag tror att risken för konflikter då är ännu större eftersom man inte har någon koll på personen bakom skärmen och inte kan läsa in vissa saker som de som faktiskt har en relation kan.
  En annan risk när råd ges på fel sätt är att personen som får "rådet" kan bli motvalls och inte tar åt sig det på ett bra sätt, utan fortsätter som vanligt bara för att denne kan. Det blir en situation som ingen vinner något på. Det finns så klart riktlinjer för hur en som ska ta emot råd kan bete sig också, men de tar vi en annan gång in shaa Allah ;)
   Så, hur gör man då för att ge råd på bästa sätt? 

  • Ha avsikten att hjälpa personen. Tänk efter först vad du vill med ditt råd och bara om du känner att du gör det för att hjälpa så ska du ge det. Ge inte råd för att du vill visa dig bättre än eller för att sänka den andra personen. Det är bara elakt och egoistiskt. Umar ibn al-Khattab berättade att han hörde profeten Muhammed (saw) säga: 'Varje handling bedöms efter dess avsikt och varje människa ska få var hon strävat efter'"Bukhari 1.
  • Fundera på hur du på bästa sätt ska råda den andra personen. Hur ska du säga det så att det ska uppfattas på det sätt som du vill. Tänk på att det ska vara vid ett tillfälle där du själv är lugn och sansad. 
  • Om möjligt, försök att inte ge råden offentligt. Det är inte meningen att personen ska känna sig förödmjukad när du har gett råd. Om avsikten med ditt råd är att hjälpa personen så det landa hos denne på ett sådant sätt att den vill använda rådet och göra något åt saken. En person som känner sig förödmjukad tappar ofta energi och orkar inte alls fundera på vad denne gör fel. 
  • Prata med personen och inte om personen med andra. Det säger sig väl självt, tycker jag. 
  • Leta inte efter fel. Den som söker ska finna. Försök istället att hitta och förstärka en persons positiva sidor. Detta kan man göra även när man ger råd, eftersom ett starkare självförtroende kan hjälpa personen att få kraft att ta tag i det där lilla som inte fungerar lika bra. 

Detta var mitt råd till er ;) OCH till mig själv :)

Her opening line when I heard her speak, so powerful. treat people the way you would want to be treated!!!!! Old saying, but great advice.



2 kommentarer: